Czego spróbować w Danii?

Duński klimat określany jest przez wielu jako zimny, deszczowy, niekiedy nawet mroźny, choć jest to jedyny kraj północy, w którym nie pada zbyt wiele śniegu. Chłodne lato oraz wilgotna zima wymuszają na Duńczykach odpowiedni sposób odżywiania się. Nic dziwnego, że sięgają oni zwykle po potrawy treściwe i sycące. Nie da się zatem ukryć, że miłośnicy zarówno ryb, jak i dań mięsnych z pewnością znajdą tam coś dla siebie. Czego warto spróbować, będąc w Danii? Odpowiadamy poniżej.

Duńska kuchnia

Duńczycy uwielbiają jeść bogate śniadania oraz kolacje, natomiast obiad traktowany jest jako posiłek dodatkowy. Co ciekawe, popularnymi i podstawowymi potrawami zjadanymi przez Duńczyków, są oczywiście mięsa, a także ryby. Nie pogardzą również warzywami jako dodatkiem do potraw. Duńska kuchnia łączy w sobie klasyczną tradycję kuchni skandynawskiej z wpływami kuchni kontynentalnej. Najczęściej serwowane są zatem: dania dosyć tłuste, pieczone, wędzone, a także dobrze przyprawione, wraz z półproduktami, na przykład: jajkami, serami, wędlinami, czy pieczywem.


Nie da się ukryć, że dla wielu polskich turystów kuchnia duńska jest naprawdę smaczna. Sporo tych potraw jemy na co dzień w naszym kraju. Warto jednak wspomnieć, że Duńczycy w nieco inny sposób łączą ze sobą poszczególne składniki. Co zatem można zjeść, będąc w Danii?

Frikadelle

Jeśli planujesz jechać do Danii, koniecznie musisz spróbować frikadelle, czyli typowego dania mięsnego, które powstało jeszcze w roku 1837. Frikadelle to nic innego jak niewielkie, okrągłe klopsiki lub też kotleciki z mielonego mięsa, które podawane są zazwyczaj z burakami, ziemniakami, a także kiszonymi lub kwaszonymi ogórkami. W zależności od regionu niektórzy podają również frikadelle w towarzystwie sałatki ziemniaczanej. 


Co ciekawe, kolejnym, duńskim specjałem jest potrawa bardzo podobna do typowego, polskiego dania, czyli schab pieczony razem ze skórką. Podczas pieczenia wytapia się z niego słonina, przez co skórka staje się chrupiąca. Schab ten podawany jest z ziemniakami, a także bardzo często z gotowanymi warzywami, na przykład brokułem lub kalafiorem. Niekiedy zostaje również okraszony sosem pieczeniowym.

Śledzie na wiele sposobów

Duńczycy uwielbiają śledzie. Będąc zatem w tym kraju, warto spróbować śledzia wędzonego, smażonego na maśle, na słodko, na słono, pikantnego, w śmietanie, czy z koperkiem. Sporo osób decyduje się również na skosztowanie śledzia marynowanego w occie. Co więcej, dużym przysmakiem Duńczyków są również dorsze, które sprzedawane są zwykle w zalewie octowej lub upieczone z warzywami.

Duński fast-food

Będąc na wycieczce w Danii, warto spróbować typowego, duńskiego fast-foodu. Charakterystyczne budki zlokalizowane są w wielu najbardziej zatłoczonych miejscach w mieście. Są to tak zwane polsevoghn, czyli bary na kółkach, które powstały jeszcze w 1910 roku i do dziś cieszą się niesłabnącą popularnością. Można kupić tam tak zwane rode polser, czyli czerwone kiełbaski z mięsa wieprzowego podawane z bułką. Oprócz typowych kiełbasek, warto skosztować także frytek z dodatkiem musztardy, keczupu.

 

Typowa, duńska kuchnia jest stosunkowo podobna do kuchni polskiej. Duńczycy uwielbiają spożywać mięso, ryby z dodatkiem ziemniaków, buraków, a także innych warzyw, na przykład marchewki, czy brokułu. Jednym ze specjałów duńskiej kuchni jest również śledź serwowany na wiele sposobów, na przykład w pikantnym sosie, marynowany lub podawany na słodko. Co więcej, będąc w Danii, warto skosztować duńskiego fast-foodu, czyli czerwonych kiełbasek z mięsa wieprzowego, które podawane są z frytkami, bułką, musztardą oraz keczupem.


KONTAKT

Biuro Podróży Polonia Travel
ul. Zadumana 1A lok. 39
02-206 Warszawa 

T:(22) 499-31-32

T:(22) 407-74-84

T:535 535 022

E:info@poloniatravel.pl

NIP:812-106-94-72

FORMULARZ KONTAKTOWY